marți, 24 februarie 2009

BOLILE COPILARIEI - ROTAVIRUSUL

Rotavirusul face parte din familia Reoviridae şi este un virus care atacă intestinul subţire rotavirusprovocând gastroenterita acută. Din cauza faptului că acest virus afecteză 95% dintre copiii cu vârsta până la 5-6 ani, rotavirusul a devenit unul dintre cele mai studiate virusuri, de către specialişti, în ultima perioadă.

Vaccin
Există două tipuri de vaccin împotriva acestui virus, însă în România se găseşte doar unul (Rotarix). Specialiştii recomandă tuturor copiilor sănătoşi să li se administreze acest vaccin deoarece are o eficacitate înaltă, este bine tolerat de copil şi poate fi administrat împreună cu alte vaccinuri. Prima doză a acestui vaccin oral se face când copilul are între 6-12 săptămâni, iar cea de a doua doză trebuie administrată până când sugarul împlineşte vârsta de 6 luni.
Transmitere
Acest virus se transmite pe cale fecal-orală, prin contact cu mâini contaminate, precum şi cu obiecte sau suprafeţe care au fost contaminate. Există şi cazuri, foarte rare însă, când virusul se transmite şi pe cale aeriană (prin respiraţie) sau prin apă contaminată.
Materile fecale ale unei persoane care este infectată cu rotavirus conţine peste 10 trilioane de particule infecţioase/gram şi doar 10-100 de particule sunt suficiente pentru a infecta o altă persoană. Din această cauză, o igienă strictă este obligatorie.
Virusul poate trăi până la o lună dacă ajunge pe o suprafaţă sau pe un obiect.
Dacă copilul a fost infectat cu acest virus şi doriţi să dezinfectaţi casa trebuie să ştiţi că rotavirusul devine inactiv doar cu alcool etilic 95%.
Infecţia cu rotavirus apare cel mai adesea iarna, când cazurile de diaree provocate de acest virus, cresc până la 85%, iar vara aceste cazuri scad până la 40%.
Semne şi simptome
Rotavirusul afectează sugarii şi copiii până la 5-6 ani. Infecţia cu acest virus durează de la 2-8 zile şi se manifestă prin diaree acută, vomă, febră şi ameţeli. Incubaţia bolii este mai mică de 48 de ore, iar debutul ei este brusc. Veţi observa că bebeluşul dumneavoastă are febră, scaun apos şi începe să vomite. Acesta este momentul în care virusul produce primele probleme copilului şi trebuie să mergeţi de urgenţă cu el la spital.
Simptomul comun al acestei infecţii este diareea apoasă şi urât mirositoare (într-o zi copilul poate să aibă până la 10 scaune). La 80-90% dintre copii întâlnim şi vărsăturile iar febra la 30-40%. După două zile, febra şi voma dispar, însă diaree poate dura pâna la 10 zile.
Din momentul în care toate simptomele dispar, un copil mai este contagios încă 10 zile, iar copilul imunodepresiv chiar 30 de zile.
Dacă copilul a fost infectat cu acest virus, el capătă imunitate parţială, iar următoarele infecţii cu acest tip de virus nu îi vor mai produce probleme aşa de grave.

Sursa www.bebemagia.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu