marți, 24 februarie 2009

OREIONUL

Oreionul sau parotidita epidemică este o boală acută infecto-contagioasă produsă de virusul urlian şi care afectează glandele salivare, în mod special, glanda parotidă aflată anterior de ureche.
oreionSe transmite de la bolnav la persoana sănătoasă pe cale aeriană, prin picături de salivă, prin vorbire, prin tuse sau stănut şi prin contactul cu obiectele de uz care au fost contaminate recent.
Sezonalitatea acestei boli este iarna-primăvara.
Perioada de incubaţie este de 14-18 zile, iar cea de contagiune incepe cu 3 zile înainte de apariţia simptomelor şi 4 după dispariţia simptomelor. După 10-12 zile, boala se vindecă.
Afectează, în special, copiii cu vârste cuprinse între 5-14 ani
Primele simptome sunt: durerea de cap, febră moderată (38-38,5˚C), care creşte după 2-3 zile ajungând la 39,5˚C, inflamarea faringelui şi a glandelor parotide care implică dureri la mestecat, înghiţit, vorbire. Există cazuri când oreionul nu inflamează glandele salivare, însă boala apare cu complicaţii.
La un copil mic, primul lucu care se observă este o umflătură în zona urechii. Umflătura începe într-o parte a feţei şi este, de regulă, urmată şi de cealaltă parte la un interval de 1-2 zile.
Pe lângă glanda parotidă, virusul mai poate să afecteze:
-celelalte glande salivare:submandibulare (aflate sub maxilar) şi cele sublinguale (în spatele vârfului bărbiei).
-glandele sexuale: la băieţii care au ajuns la pubertate sau bărbaţi, infecţia cu virusul urlian afectează, de regulă, un testicul. Netratată la timp, această boală poate produce sterilitate. La femei sunt afectate ovarele provocând dureri abdominale.
-sistemul nervos:cazurile de meningită şi encefalită sunt destul de rare;
-pancreasul.
Puteţi face copilului un masaj cu unguent de gălbenele pentru diminuarea inflamaţiei la nivelul glandei salivare, daţi să bea cât mai multe lichide, în special ceaiurişi un paracetamol pentru combaterea febrei.
Toţi copiii trebuie vaccinaţi împotriva oreionului la 12 luni şi apoi la 4-6 ani.
Chemaţi medicul dacă suspectaţi că copilul dumneavoastă ar avea oreion. Poate avea doar o inflamare glanglionară şi în acest caz, tratamentul este complet diferit faţă de cel pentru oreion. Doar medicul poate pune un diagnostic corect.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu