marți, 24 februarie 2009

VARICELA ( vărsatul de vânt )

varicelaLa un copil mic, perioada preeruptivă poate lipsi şi simptomele sunt mai uşoare, în schimb la un sugar, copil mare sau adult, varicela produce complicaţii: cefalee, dureri musculare şi febră mare. În primele zile, febra este moderată, apoi creşte până la 39˚C şi starea generală devine alterată: indispoziţie, greaţă, oboseală, apetit redus sau deloc.
Boala este contagioasă 2-3 zile înainte de debut şi 5-6 zile de la ultima erupţie şi lasă o imunitate solidă. Totuşi, virusul rămâne în ţesutul nervos şi poate recidiva, în herpes zoster.
Se transmite pe cale aeriană de la bolnav la persoana sănătoasă, prin intermediul secreţiilor nazalo-faringiene eliminate prin tuse, strănut sau vorbire şi prin conţinutul veziculelor.
Elementele eruptive constau în pete mici roz care prima dată apar pe corp şi apoi pe faţă şi cap. Timp de 3-4 zile apar mereu valuri eruptive. Cele mai multe se găsesc pe palme, pe pielea păroasă a capului şi în axilă. În etapa a doua a erupţiei, aceste pete se umflă şi devin papule, în faza a treia se transformă în vezicule şi în ultima etapă în cruste. Unele persoane au căteva vezicule, altele au câteva sute, deoarece la fiecare individ diferă simptomele. Veziculele sunt asemănătoare cu picăturile de rouă, prin conţinut, transparenţă şi delimitare. Când lichidul se absoarbe, vezicula este transformată în crustă. Când aceste cruste se usucă, ele nu mai sunt contagioase şi în locul unde se aflau ele, pielea capată culoarea de maro-deschis.
Erupţia declanşează prurit (mâncărime a pielii). Este indicat ca bebeluşul să nu se scarpine deoarece ruperea veziculelor poate produce o infecţie secundară de natură microbiană.
Fiind şi această boală produsă de un virus nu exista tratament specific pentru ea. Nu se administrează antibiotice şi mai ales aspirina (există riscul crescut de apariţie a sindromului Reye). Pentru a ameliora mâncărimea, pudraţi pielea copilului cu talc mentolat, daţi-i un paracetamol pentru scăderea febrei şi tăiaţi unghile copilului pentru a evita producerea de leziuni prin scărpinare.
Sugarul, timp de 4-6 luni, primeşte imunitate de la mamă, iar vaccinarea este recomandată pentru toţi copiii peste 1 an sau mai mari, care nu au făcut boala.
Dacă sunteţi însărcinată, în primul trimestru, şi faceţi varicela, şansele ca copilul dumneavoastă să sufere de vreo malformaţie sunt de 1-2%, iar în cel de-al doilea şi al treilea trimestru, copilul nu mai poate fi afectat de virus, însă dacă luaţi virusul cu 5 zile înainte să naşteţi sau cu 2 după, atunci copilul are virusul şi trebuie să-i se facă o injecţie cu imunoglobulină varicela zoster (anticorpi pentru varicelă).

Varicela este o boală infecţioasă eruptivă acută cauzată de virusul varicelo-zosterian. Apare la sfârşitul iernii sau începutul primăverii şi este foarte contagioasă. Perioada de incubaţie este de 10-21 zile, perioada preeruptivă, cu simptome mai clare, durează 2-3 zile, erupţia ţine aproximativ 10 zile, iar la 6 zile de la apariţia veziculelor (dacă varicela are o formă mai uşoară) copilul poate ieşi afară sau merge la şcoală.

Sursa : www.bebemagia.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu