marți, 24 februarie 2009

POJARUL

Pojarul( rujeola)
pojarPojarul este una dintre bolile infecţioase clasice ale copilăriei, produsă de virusul rujeolic.
Se contractează pe cale respiratorie sau prin contactul cu obiectele care au fost contaminate cu secreţii nazo-faringiene.
Perioada de incubaţie durează aproximativ 9-12 zile, iar cea de contactare este, de regulă, 2-5 zile înainte de apariţia erupţiei şi 5-6 după.
În prima fază a bolii (3-4 zile) nu există erupţie cutanată. Simptomele aceste etape sunt: tuse uscată, ochii injectaţi care lăcrimează frecvent, febră şi pete mici albe situate în interiorul obrazului, în dreptul primului molar inferior, ce poartă denumirea de petele lui Koplik. Aceste pete dispar în ziua 4-5, când începe cea de-a doua etapă a bolii, caracterizată prin erupţie cutanată. Petele (macule) congestive, de culoare roz şi mici, la început, cu margini neregulate, îşi fac apariţia în spatele urechilor şi apoi se extind pe faţă şi corp. În 1-2 zile, erupţia se instalează complet, petele ajungând până la 2 cm diametru şi îşi schimbă culoarea în roşu. Febra poate ajunge până la 40 ˚ C, tusea devenind supărătoare, ochii sunt inflamaţi în continuare şi sensibili la lumină.
În termen de 3-5 zile, erupţia începe să dispară, febra scade şi, din acest moment, bolnavul începe să-şi revină foarte repede.
Sugarii până la vârsta de 6-8 luni nu pot lua virusul deoarece primesc imunitate de la mamă. Vaccinul contra pojarului se face la vârsta de 12-15 luni şi apoi la 4-6 ani, iar, în cazul în care există o epidemie de rujeolă, copilul va fii vaccinat la vâsta de 9 luni.
În cazul în care sunteţi însărcinată, virusul se transmite de la gravidă la făt provocând embriopatie (afectarea embrionului în timpul primelor 8 săptămâni de sarcină). Acest virus poate provoca grave malformaţii sau, chiar, avort spontan.
La adulţi, boala este mult mai gravă decât la copii, simptomele fiind mai severe: dureri acute de cap, apariţia unor hematoame punctiforme sau meningoencefalită.
Fiind cauzată de un virus, nu există tratament specific pentru această boală. Tot ceea ce puteţi face este să-i daţi copilului nişte paracetamol pentru scăderea febrei şi ungeţi petele cu apă alcoolizată pentru reducerea iritaţiei.

Sursa : www.bebemagia.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu