marți, 24 februarie 2009

RUBEOLA (pojărelul sau pojarul german)

Este o boală respiratorie contagioasă, asemănătoare cu rujeola, însă mai puţin severă. Boala se transmite de la bolnav la persoana sănătoasă pe cale aeriană sau prin secreţii nazo-faringiene.
rubeolaBoala apare, de obicei, iarna sau primăvara, iar epidemiile sunt la fiecare 5-9 ani şi afectează, în special, copiii şi adolescenţii.
Din momentul în care copilul a contactat virusul, erupţia apare abia după 12-21 de zile iar 50% din cazuri vor trece neobservate deoarece simptomele pot fi foarte uşoare. Starea generală a bolnavul va fi destul de bună, cu o febră ce nu depăşeşte 38˚C şi durează doar 1 zi. Ganglionii din zona cefei, din spatele urechilor se inflamează înainte de erupţie şi durerea persistă încă o săptămână după ce boala a trecut. În cazul femeilor, boala produce şi alte neplăceri, cum ar fi: dureri ale articulaţilor.
Boala nu durează mai mult de o săptămână la copii, însă la adulţi pot apărea complicaţii, în special artrită, encefalită, artralgii, febră mare, erupţie abundentă, adenopatie durabilă şi hemoragii.
Erupţia dureaza doar 3 zile şi apare în urma conflictului dintre virusul rubeolic şi anticorpi. În prima zi, erupţia constă în pete (macule) roz sau roşu palid, care au formă rotundă sau ovală. În cea de-a doua zi, petele se unesc între ele şi, astfel, pielea corpului va deveni roz.
Este important să chemaţi medicul când observaţi aceste pete, deoarece doar el va fi în măsură să pună diagnosticul corect. Boala poate fi uşor confundată cu pojarul sau scarlatina
Bolanvul poate transmite boala unei persoane sănătoase o săptămână înainte de erupţie şi 5 – 7 zile după ce boală a trecut şi luni până la 1 an în caz de rubeolă congenitală.
Nou-născutul primeşte imunitate de la mamă până la vârsta de 6 luni. Primul vaccin se face, ca şi în cazul pojarului, când copilul are 12-15 luni şi apoi la 4-6 ani. Dacă copilul are virusul, vaccinarea nu ajută la prevenirea bolii. După ce boala dispare, aceasta îi ofera copilului imunitate completă.
Dacă sunteţi însărcinată şi nu sunteţi imună trebuie să staţi departe de persoanele infestate cu acest virus. Rubeola este foarte periculoasă pentru făt deoarece se transmite de la mamă. Rubeola la copiii nenăscuţi (rubeola congenitală) poate produce naştere prematură, deces în perioada neonatală, naşterea unui copil mort sau cu defecte severe precum: malformaţii congenitale cardiace, surzenie, miopie, retard intelectual.
Boala nu are tratament, nu se administrează antibiotice, se dă paracetamol pentru combaterea febrei. Se recomandă odihna la pat şi se oferă copilului cât mai multe lichide pentru combaterea deshidratării.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu